etusivu:   ajankohtaista

Kalevankankaan hautausmaa 140 vuotta

Kalevankankaan hautausmaahan ja muihin Tampereen hautausmaihin ehtii vielä tutustua tänä kesänä hautausmaakierroksilla. Jäljellä olevat opastukset löytyvät seurakunnan sivuilta.

Pyynikin kirkkopuistosta, jossa on Tampereen vanha hautausmaa Aleksanterin kirkon lähellä, on hyvä verkkosivusto osoitteessa aleksanterinkirkkopuisto.fi (2.8.2020)

Raija Kanniston juttu blogissa

Seuran blogissa on ilmestynyt Raija Kanniston juttu Hän syntyi 120 vuotta sitten. Se kertoo kirjailija Lempi Jääskeläisestä. Kansallisbiografiasta löytyy myös hänen elämänkertansa.

Muista sukututkimusaiheisista blogeista voisi mainita:

Kaisa Kyläkoski on tosi aktiivinen. Häneltä tulee uutta tekstiä päivittäin. Juha Vuorela ja Tiina kirjoittavat harvemmin. Tiinalta on nyt uusi teksti. Marja-Leenan sivut ovat vanhemmat, mutta niiltäkin löytyy mielenkiintoisia juttuja.

Seuran blogiin tulee uusi juttu noin kahden viikon välein. (25.4.2020)

Suomen Sukututkimusseuran esitelmiä verkossa kaikkien katsottavissa

Suomen Sukututkimusseuran YouTube-kanavalla on hyödyllisiä videoita vapaasti katsottavissa. Ne löytyvät kirjoittamalla YouTubeen hakusanan Suomen Sukututkimusseura. Uusimpia videoita ovat Tiina Miettisen ja Veli-Pekka Toropaisen esitelmät Genos 90 -tapahtumassa. (20.3.2020)

Vuosien 2013 ja 2014 Orpanat seuran verkkosivuille

Seuran sivuille on lisätty vuosien 2013-2014 Orpanat pdf-muodossa. Kaikki vanhat Orpanat ovat vuoteen 2014 ja seuran vuosikirjat vuoteen 2004 asti luettavissa seuran verkkosivuilta. Jos jutun kirjoittaja ei halua, että hänen tekstinsä julkaistaan netissä, kyseinen teksti poistetaan. Tässä vinkki tiedon etsintään seuran julkaisuista: Etusivulla on kohta Haku seuran sivuilta. Kirjoita hakukenttään etsittävä teksti ja klikkaa Hae. (20.3.2020)

Vuosikokouksen päätöksistä

Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidettiin tiistaina 3.3. Kulttuuritalo Laikussa. Seura hallitus jatkaa entisessä kokoonpanossaan. Jorma Lappalainen jatkaa seuran puheenjohtajana. Vuoden 2020 jäsenmaksuksi vahvistettiin 28 euroa eli sama kuin 2019. Tilinpäätös oli noin 600 euroa alijäämäinen.

Jorma Lappalainen kertoi kokouksen jälkeen kirjailija Minna Canthin elämästä ja sukujuurista. Lisää Minna Canthista voi lukea Pentti Heinosen artikkelista seuran vuosikirjassa v. 1994 otsikolla Kirjailija Minna Canthin hämäläiset sukujuuret. (9.3.2020)

Pentti Heinosen kokoelma kokonaan käyttöön

Pentti Heinosen kokoelma on arkistokokonaisuus, joka muodostuu insinööri Pentti Heinosen (1923–2012) tekemistä sukututkimuksista sekä hänestä itsestään kertovasta materiaalista. Aineisto on tullut Tampereen seudun sukututkimusseuran haltuun lahjoituksena vuonna 2011. Seuran entinen puheenjohtaja Raine Raitio on järjestänyt materiaalin, jota on yhteensä 53 koteloa. Aineisto on talletettu Kansallisarkiston Hämeenlinnan toimipaikkaan (entinen Hämeenlinnan maakunta-arkisto) ja on siellä sukututkijoitten käytettävissä. Aineiston sisällysluettelo on luettavissa ja tulostettavissa pdf-muodossa tästä linkistä. (25.12.2019)

Orpana 1/2020 on ilmestynyt

Orpanan numero 1/2020 on ilmestynyt ja postitettu. Jos olet seuran jäsen, etkä saa lehteä loppiaiseen mennessä, ilmoita asiasta sähköpostilla osoitteeseen seura@tamsuku.fi . Lehden sisällysluettelo löytyy Orpanan sisällysluettelot -sivulta. (25.12.2019)

Elonet avasi elokuvia vapaaseen katseluun

Elonet on suomalainen elokuvatietokanta, josta löydät Kansallisfilmografian verkkojulkaisun sekä kattavat tiedot Suomessa esitetyistä elokuvista. Elonetissa voit katsoa nyt myös satamäärin elokuvia, joukossa esimerkiksi Tamperetta ja muita paikkakuntia esitteleviä lyhytfilmejä eri aikakausilta. (5.12.2019)

Sotasurmasampo 1914–1922 verkko- ja datapalvelu julkaistaan Kansallisarkistossa 20.11.2019

Kansallisarkisto on ylläpitänyt verkossa Suomen sotasurmat 1914–1922-tietokantaa, joka sisältää Suomen itsenäistymiseen liittyvissä sodissa menehtyneiden henkilöiden tiedot. Tietokannassa on tietoja hieman alle 40 000 ihmisestä, joista suurin osa on sisällissodassa vuonna 1918 menehtyneitä. Edellisen kerran tietokantaa on päivitetty 15 vuotta sitten. Tilaisuudessa julkaistavassa Sotasurmasampo 1914–1922 -palvelussa tietokannan datan laatua on jalostettu ja käyttöliittymää uudistettu. Samalla tietokantaa on päivitetty vastaamaan uusia aineistolöytöjä ja tutkimustuloksia. (19.11.2019)

Muinais-DNA aiheena 15.10.

Ulla Moilanen piti mielenkiintoisen esityksen muinais-DNA:sta tiistaina 15.10. Lisää aiheesta voi lukea Kalmistopiiri-blogista. Sivustolta löytyy esimerkiksi juttu Hämeen väestön esihistoriallisista juurista. (16.10.2019)

Kirkonkirjojen kuvaukset Tampereen seurakuntien arkistossa päättyneet

Tampereen seudun sukututkimusseura on tehnyt viime syksyn ja alkuvuoden aikana yhteistyössä Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen kanssa alkuperäiskuvauksia Tampereen seurakuntien arkistossa. Tampereen yliopisto oli myös mukana projektissa. Nyt kuvaukset on tehty, mutta hakemistojen teko on vielä kesken. SSHY:n jäsensivuille on jo tullut Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan kirkonkirjoja, jotka on kuvattu Arkistolaitoksen Hämeenlinnan toimipisteessä. Tampereella kuvattuja tietoja pitää vielä odottaa. Projektin aikana kuvattiin yhteensä yli 90000 kuvaa alkuperäisistä asiakirjoista. Kuvauksia on tehty Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan lisäksi Messukylän ja Teiskon seurakunnista. (3.4.2019)

SukuHakurin arkisto käytettävissä

Keväällä suljetun SukuHakurin arkisto on nyt avattu. Uusia viestejä ei voi enää luoda, mutta vanhoja viestejä pääsee lukemaan tästä osoitteesta. (8.11.2018)

Historiallisia työväenlehtiä luettavissa digimuodossa työväenmuseo Werstaalla

Vuotta 1929 uudempia työväenlehtiä (Suomen Sosialidemokraatti, Työkansan Sanomat, Vapaa sana ja Kansan Uutiset) pääsee lukemaan Werstaan kirjaston asiakaspäätteellä siltä osin kuin lehdet on digitoitu. Kirjasto on asiakkaille avoinna keskiviikkoisin kello 12-16. Kirjastoon pääsee ilmoittautumalla museon ala-aulan infotiskillä. Tarkempia tietoja täältä.

Werstaaseen voi tutustua myös virtuaalisesti tämän linkin kautta. (19.10.2018)

Metsäsuomalaiset Jorma Lappalaisen aiheena 18.9.

Syksyn ensimmäisellä luennolla oli reilut 50 kuulijaa. Jorma Lappalaisen luennossa mainittiin Karlstadin yliopiston verkkojulkaisu Metsäsuomalaisten sukunimistä. Sen voi lukea tästä linkistä. Hyvä lähde on myös Eija Lähteenmäen väitöskirja Ruotsin suomalaismetsien synty ja savolainen liikkuvuus vanhemmalla Vaasa-kaudella vuodelta 2002. (23.9.2018)

Verkkosivusto Tyrvään Mantasta

Tiistain 20.3. jäsenillan aiheena oli lääketieteen historia. Loppukeskustelussa puhuttiin kansanparantajista ja saatettiin mainita yhtenä esimerkkinä Tyrvään Manta. Sastamalan Seudun museossa oli viime vuonna näyttely Tyrvään Mantasta ja näyttelyyn liittyen on tehty verkkosivusto Tyrvään Mantan matkassa - Kansanparantajan opit ja tropit, johon on koottu laajemminkin kansanparannukseen liittyviä asioita. (27.3.2018)

Linkkejä lääketieteen historiasta

Tiistaina 20.3. esitelmän aiheena oli lääketieteen historia. Tässä muutama linkki aiheeseen liittyen:

(21.3.2018)

Ruotsin kansallisarkiston digiaineisto vapaaseen käyttöön 1.2.2018

Ruotsin kansallisarkiston (Riksarkivet, RA) SVAR-palvelu (Svensk arkivinformation) tulee helmikuun alusta maksuttomaksi. Tarkempaa tietoa tästä linkistä. Ruotsin kansallisarkistolla on myös suomenkielisiä sivuja. (17.1.2018)

Kansalliskirjasto avasi lehdet vuoteen 1929 asti digitaalisina saataville

Kansalliskirjasto avasi vuoden alussa sanoma- ja aikakauslehdet vuoteen 1929 asti yleisön saataville digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa. Vapaassa käytössä on nyt yli seitsemän miljoonaa sivua sanoma- ja aikakauslehtiä. (5.1.2018)

Kirjasarja Satakunnan historiasta on valmis

Satakunnan historian viimeinen puuttuva osa vuosista 1550-1750 on julkistettu. Radio Porin jutussa on Tiina Miettisen haastattelu aiheesta. Tiina Miettinen on kirjoittanut kirjan yhdessä Pertti Haapalan, Ulla Koskisen ja Tapio Salmisen kanssa. Teosta myydään mm. Satakunnan museon museokaupassa Porissa hintaan 39 euroa. Huomioitavaa on, että Satakunta käsitti tuohon aikaan suurimman osan nykyistä Pirkanmaata.

Porin kaupungin kirjasto on digitoinut runsaasti satakuntalaista paikallishistoriaa. Satakunnan historian viisi ensimmäistä osaa on luettavissa tämän linkin kautta. Vapaasti luettavissa on myös uudempia paikallishistorioita, mm. Kokemäen ja Harjavallan historiat sekä Ikaalisten entisen emäpitäjän historian kolme osaa. (27.11.2017)

Seuran sähköpostiosoitteista

Lähetä sähköpostia seuran hallitukselle ja muille toimihenkilöille osoitteeseen seura(a)tamsuku.fi.

Voit käyttää myös tarkempaa aiheen mukaista osoitetta.

Seuran lehteä Orpanaa koskevat viestit lähetetään osoitteeseen orpana(a)tamsuku.fi, seuran kirjastoon liittyvät viestit osoitteeseen kirjasto(a)tamsuku.fi ja retkiasiat osoitteeseen retket(a)tamsuku.fi. Palautetta verkkosivuista voi antaa osoitteeseen www(a)tamsuku.fi. Osoitteeseen pj(a)tamsuku.fi lähetetyt viestit ohjataan seuran puheenjohtajalle.

Seuran hallitukselle ja muille toimihenkilöille voi lähettää postia henkilökohtaiseen osoitteeseen, joka on muotoa etunimi.sukunimi(a)tamsuku.fi. Osoitteissa ä-kirjain pitää korvata a-kirjaimella. (21.3.2016)

Marja Pirttivaaran luennon kalvot löytyvät netistä

Tiistaina 27.10.2015 Marja Pirttivaaran mielenkiintoista esitystä otsikolla "Geneettinen sukututkimus Tampereen seudun näkökulmasta" oli kuulemassa täysi sali. Tässä linkki, josta löytyvät esitelmän diat. Sivulta pääsee myös muihin Marja Pirttivaaran viimeaikaisiin esityksiin. (17.11.2015)

Tampereen seudun sukututkimusseura on nyt Facebookissa

Uuden vuoden kunniaksi seura on nyt myös Facebookissa. Facebook on www-sivuille rinnakkainen tiedotuskanava, jossa tiedotetaan seuran toiminnasta. Sivut ovat avoimia eli niitä voi lukea, vaikka itse ei olekaan Facebookiin rekisteröitynyt. Seuran Facebook-sivu aukeaa etusivun Facebook-logosta osoitteessa www.facebook.com/TampereenSeudunSukututkimusseuraRy. Tervetuloa tykkäämään! (4.1.2013)