etusivu:   tapahtumat:   luennot:

Syksyn 2014 ohjelma

Esitelmätilaisuudet pidetään Vanhan kirjastotalon (Keskustori 4) luentosalissa joka toinen tiistai klo 18 alkaen. Esitelmätilaisuudet ovat kaikille avoimia ja pääsymaksuttomia.

Seuran kirjasto Vanhan kirjastotalon Mäkelän kabinetissa on avoinna ennen esitelmätilaisuuden alkua klo 17.00-18.00. Seuran jäsenet voivat lainata kirjastosta kirjoja.

16.9. Timo Peltoniemi. Sukukirjan painatus- ja taittopalvelut. Tule keskustelemaan siitä miten saisit parhaiten julkaistua omat sukututkimustuloksesi kaikkien iloksi ja hyödyksi. Toivomme myös, että sukukirjoja julkaisseet kertovat omista kokemuksistaan.
30.9. Mikko Kylliäinen: Sukututkija ja polkupyörä - esimerkkinä Hämeenlinna. Miten polkupyörät liittyvät sukututkimukseen? Kuulemme mitä tietoja irtoaa asiakirjasta nimeltä pyörärekisteri.
14.10. Jouko Seppänen, Jukka Sirén ja Christer Boije: Tampere 1700-luvun alkupuolella. Millainen oli Tampere ennen kuin siitä tuli kaupunki? Jouko ja Jukka kertoivat kaudella 2011 Tampereesta 1600-luvulla. Esitelmä sai suuren suosion ja sille toivottiin jatkoa. Nyt saamme kuulla lisää.
28.10. Jouni Koskela & Marja-Leena Viilo: Kaleidoskooppi – Unohtuneen Arvon tarina. Taustatutkimukset ja lähdeaineistot. Jouni Koskela julkaisi keväällä kirjan, jossa kertoi isoisänsä veljen Arvo Pirttijärven tarinan. Miksi Suodenniemellä syntynyt ison talon poika ei löytänyt paikkaansa itsenäistyneen Suomen rakentajana? Mitä hänelle tapahtui Amerikassa? Miksi Arvo joutui myöhemmin mielisairaalaan? Jouni Koskela kertoo meille kirjansa syntyprosessista yhdessä Marja-Leena Viilon kanssa.
11.11. Tiina Miettinen: Koukeroiden kertomaa I. Tutustumme 1700-luvun käsialaan. Jäsenistön toiveesta järjestetään tehokas parin tunnin käsialakurssi, jossa käymme läpi muutamia saksalaisen käsialan ominaispiirteitä 1700-luvulla. Jatkamme kevätkaudella käsialaharjoituksia.
25.11. Elmar Baderman: Savosta Viipurin kautta Kalkkuun. Luvassa tarina savolaisjuurisesta miehestä, joka päätyi lopulta Tampereen Kalkkuun Puolustusvoimien kuljetusvarikolle vuosina 1945-1947.

Tervetuloa mukaan tilaisuuksiin!

Kevään 2014 ohjelma

11.2. Tuula Hockman: Ritareista kartanonherroihin. Aatelin vaiheita Ruotsin vallan aikana. Luvassa kattava paketti ja kertaus suomalaisen aateliston historiasta aina keskiajalta myöhempiin aikoihin.
25.2. Vuosikokous Vuosikokouksessa jäsenistölle esitellään yhdistyksen edellisen toimintakauden toteutunut toiminta, taloustilanne ja vuoden 2014 toimintasuunnitelma ja budjetti. Kokouksessa valitaan myös yhdistyksen puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet.
11.3. Sara Lundén ja Tiina Miettinen: Sukututkijan digitaaliset lähteet. Internetistä löytyy jatkuvasti yhä enemmän alkuperäisaineistosta digitoitua suku- ja historiantutkimusta edistävää asiakirja-aineistoa. Digi-illan aikana käydään läpi yleisimpiä sukututkimuksen lähdeaineistoja, kuten Kansallisarkiston ja Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen digitoitua materiaalia.
25.3. Kirjastoilta. Esittelyssä seuran oma kirjasto. Seuran omassa kirjastossa on historian ja paikallishistorian alan julkaisujen lisäksi painettuja ja painamattomia sukututkimuksia. Kirjaston kokoelma karttuu jatkuvasti. Tule kuulemaan, mitä kaikkea mielenkiintoista kirjastosta löytyy!
8.4. Reetta Eiranen: Tengströmin sisarukset ja Kruununhaan seurapiiri 1800-luvulla. Esitelmässä tarkastellaan ns. Tengströmin piiriä ja siihen kuuluneita kansallismielisiä henkilöitä, joista yksi oli Fredrika Tengström, J.L. Runebergin tuleva vaimo. Tarkastelun kohteena on erityisesti vähälle huomiolle jääneiden naisten toiminta.
22.4. Raine Raitio: Miten päätän sukututkimuksen? Mitä pitäisi tehdä sukututkimusaineistolle, kun harrastus on päättymässä? Satojen tutkimustyötuntien saavutuksia ei pidä heittää hukkaan, vaikka jälkeläiset ja muut sukulaiset eivät olisikaan kiinnostuneita tutkimuksen tuloksista.